Fejelni vagy nem fejelni?

2021.01.22

Pár év, és lehet betiltják a fejelést a labdarúgásban. 

Ryan Mason horrorsérülése a Chelsea ellen. / Fotó: Borsonline /
Ryan Mason horrorsérülése a Chelsea ellen. / Fotó: Borsonline /

Pedro viszi el a labdát a baloldalon, beadja, középen Ryan Mason fantasztikus helyezkedésével megelőzi a Chelsea játékosait, és kifejeli a labdát, de a következő pillanatban érkezik Gary Cahill, aki a labda helyett Mason fejét fejeli el. Mindkét játékos a földre hull. Megáll az idő. Ryan Mason eltorzult arccal, gyötrelmek között fekszik a földön. Azonnal a játékos segítségére érkezik az orvosi stáb, hosszú percekig ápolják, végül Mason oxigén maszkot kap, és hordágyon a mentőautóhoz viszik. Ekkor játszotta élete utolsó meccsét. Koponyatörést szenvedett

Pedig Ryan Masol karrierje kiválóan indult, 8 évesen a nagymúltú Tottenhamhez került, 16 éven át tartozott a klubkötelekéhez. Angol válogatottságig vitte. Majd a Hull Cityhez igazolt, ahol már épp kezdett volna beilleszkedni a csapatba, amikor 2017 január 22-én csodálatos karrierje örökre véget ért. Az összefejelés után kórházba szállították, ahol koponyáját azonnal meg kellett operálni. Többet már soha nem léphetett pályára, visszavonult. Mindössze huszonötévesen.

Mason a napokban interjút adott a Marcanak, amelyben kifejti, hogy 10-15 év múlva nem várt változások történhetnek a futballban. Elmondása szerint, nem lepné meg, ha a játékosok többé nem fejelhetnének. Szerinte a tudomány fejlődésével felderíthetőek a fejelés káros hatásai, kockázatai. A játékosok sajnos egyelőre nincsenek tisztában a fejelés veszélyeivel, tájékoztatni kell őket a megdöbbentő valóságról- zárta gondolatait az egykori futballista.

Sajnos szomorú tény, de minden agyi- és idegrendszeri eredetű betegség kockázata sokkal nagyobb a focisták körében. A Glasgow-i Egyetem kutatása szerint az Alzheimer-kor ötször, a motoneuron-betegség (MND) négyszer, a demencia három és félszer, a Parkinson-kór pedig kétszer nagyobb arányban alakul ki labdarúgóknál, mint az átlagembereknél. Minden egyes fejelés kisebb(-nagyobb) agyi traumát okoz a játékosok fejében. Az angol szövetség (FA) a kutatásokból levonta a megfelelő konzekvenciákat, és eltökélt, hogy a futballban rejlő egészségügyi kockázatokat minimalizálják. Hosszabb távon ez a fejelés betiltását, vagy korlátozását is jelentheti. Az ötlet nem új keletű, az Amerikai Futball Szövetség már 2016 óta tiltja a 10 éven aluliak számára a fejelés gyakorlását, a 11-13 évesek pedig csak félórát fejelhetnek az edzéseken. Az út helyes, az egészség mindennél fontosabb. Kezdjünk megbarátkozni a gondolattal, hogy lehet már nem sokáig láthatunk fejesgólokat. 


Forrás: Marca,Index

Nyisd ki a szemed by Kovács Attila
Minden jog fenntartva 2021
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!