Először megütötte, majd alácsúszott

2021.01.28

Alekszandr Bolsunov sífutó kimaxolta a sportszerűtlenséget

Aleksandr Bolshunov épp rácsúszott Joni Makira. / Fotó: Yahoo! Sports /
Aleksandr Bolshunov épp rácsúszott Joni Makira. / Fotó: Yahoo! Sports /

Sífutó-világkupa, Lahti, Finnország. Joni Maki és Alekszandr Bolsunov fordulnak rá a célegyenesre. Szinte fej-fej mellett a két versenyző. Makinak nem lesz könnyű megtartani a második helyet, hiszen a férfi összetett első helyén álló orosz sztár üldözi. Maki kiválóan veszi be az utolsó kanyart, nem hagy helyet Bolsunovnak az előzésre. Már csak száz méter. Ha lenne közönség, most biztosan talpra ugrana. A finn még mindig tartja a második helyet, az orosz nem tud kitörni mögüle. Már csak ötven méter. Bolsunov még egyszer megpróbálkozik az előzéssel, de pechjére jobbról teszi, ahol egyszerűen nincs hely. Ekkor elpattan nála valami. Ahelyett, hogy tovább küzdene, felemeli botját, és az ellenfele után próbál csapni. Sikertelenül. A finn elhúz, és másodikként ér be a célba. Ezzel megszerezve Finnország első érmét ebben a versenyszámban, hiszen férfi 4 x 7.5 km váltóban még sosem állhattak a dobogón. Történelmi pillanat.


Ám Maki nem élvezhette sokáig, hogy beírta magát és társait a történelemkönyvekbe, mert amint áthaladt a célvonalon és megállt csapattársai mellett, az eszét vesztett Bolsunov nemes egyszerűséggel lassítás nélkül alácsúszott. Alekszandr úgy gondolta, ha a pályán nem tudta megelőzni Makit, legalább a pályán kívül bosszút áll rajta.

Alekszandr Bolsunov agymenése miatt nem csak ő, de csapata is bűnhődött. Kizárták az orosz csapatot. Teljesen jogosan. Egy igazi sportember féken tudja tartani érzelmeit és emelt fővel tud veszít. Vagy legalábbis így biztosan nem viselkedik. Bár így is Oroszország álhatott a dobogó harmadik fokán. Hogy ez mégis hogyan történhetett? Oroszország B-váltója végzett a futam negyedik helyén, így végül ők kapták meg a bronzérmet.

Nyisd ki a szemed by Kovács Attila
Minden jog fenntartva 2021
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!